Πως μπορώ να παρακολουθήσω κάποιο Κ.Φ.;
Ο συνάδελφος/σύνεδρος, ο οποίος επιθυμεί να παρακολουθήσει ένα Κ.Φ. θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει εγγραφή, τόσο στο 39ο Π.Ο.Σ., όπως και στο συγκεκριμένο Κ.Φ.
Ο αριθμός των συνέδρων που θα παρακολουθήσουν το κάθε Κ.Φ. είναι συγκεκριμένος (έως 100 άτομα ανά Κ.Φ.)
Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των Κ.Φ. που μπορεί να παρακολουθήσει ο κάθε σύνεδρος
Αναλυτικός κατάλογος των Κ.Φ. που διοργανώνονται στο πλαίσιο του 39ου Π.Ο.Σ., παρατίθεται παρακάτω.
Υπάρχει επιπλέον χρέωση για να παρακολουθήσω κάποιο Κ.Φ.;
Ένας μεγάλος αριθμός θέσεων (οι μισές) για κάθε Κ.Φ. θα διατεθούν δωρεάν σε συναδέλφους που θα πραγματοποιήσουν προεγγραφή στο 38ο Π.Ο.Σ. μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2019.
Κάθε σύνεδρος που θα πραγματοποιεί προεγγραφή μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2019 έχει τη δυνατότητα (ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και μέχρι εξαντλήσεως των δωρεάν θέσεων), να επιλέξει ένα Κ.Φ. δωρεάν.
Σημείωση: Για τους σύνεδρους που έχουν πραγματοποιήσει την προεγγραφή τους πριν την ανακοίνωση των Κ.Φ. ισχύει κανονικά η δυνατότητα επιλογής ενός Κ.Φ. δωρεάν (ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και μέχρι εξαντλήσεως των δωρεάν θέσεων). Μπορείτε να επιλέξετε το δωρεάν Κ.Φ. που δικαιούστε, επικοινωνώντας με την Εταιρεία Διοργάνωσης/Γραμματεία του Συνεδρίου, Everest Travel & Congresses (υπεύθυνη εγγραφών κα Μαριάνα Μαλακατέ, τηλ. 210-3249242, εσωτ. 2225, email [email protected]).
Για κάθε επιπλέον Κ.Φ. το οποίο επιθυμεί να παρακολουθήσει, η χρέωση ανέρχεται στο ποσό των 20 Ευρώ μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου 2019.
Από 21 Σεπτεμβρίου 2019 και έως και 23 Οκτωβρίου 2019, η χρέωση για κάθε Κ.Φ. θα ανέρχεται στα 30 Ευρώ.
Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, θα διατεθούν κατά τη διάρκεια του 39ου Π.Ο.Σ. μέχρι και 5 λεπτά πριν την έναρξη του Κ.Φ., με χρέωση 40 Ευρώ.
Μόνο οι σύνεδροι οι οποίοι έχουν δηλώσει συμμετοχή στο Κ.Φ. θα μπορούν να εισέλθουν στην αίθουσα διεξαγωγής του με την επίδειξη ειδικού εισιτηρίου, το οποίο θα παραλάβουν από τη Γραμματεία του Συνεδρίου.
Για κάθε Κ.Φ. θα χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Στους συμμετέχοντες στα Κλινικά Φροντιστήρια θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης και επιπλέον πιστωτικές μονάδες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από αυτές που θα χορηγηθούν με την παρακολούθηση του Συνεδρίου.
________________________________________Εισηγητές: Ζησόπουλος Σ., Γιάτση Ι., Κωστοπούλου Θ.
Ημερομηνία: Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019
Ώρα: 12.00-14.00
ΚΛ-1 Ο Οδοντίατρος σε ρόλο Coach για τον ασθενή του
Την τελευταία δεκαετία, η παγκόσμια οδοντιατρική κοινότητα έχει εστιάσει στην έρευνα της εξατομικευμένης προσέγγισης του ασθενή.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο σύγχρονος οδοντίατρος καλείται περισσότερο από ποτέ, να εγκαταστήσει λειτουργική σχέση με τον ασθενή του και να τον εμπνεύσει, ώστε να συμμετέχει ενεργά στην φροντίδα της στοματικής του υγείας.
Το Health Coaching, μία επιστημονικά τεκμηριωμένη τεχνική, ακολουθεί αυτήν την εστίαση και εντάσσεται πλέον στην εκπαίδευση πολλών οδοντιατρικών σχολών ανά τον κόσμο.
Στην συγκεκριμένη παρουσίαση, οι συνάδελφοι θα έχουν την δυνατότητα να πληροφορηθούν τι είναι το Health Coaching, πώς μπορεί να κάνει την διαφορά στην καθημερινή κλινική πράξη και πως μπορεί να εφαρμοσθεί σε περιστατικά της Περιοδοντολογίας και της Προσθετικής.
Εισηγητές: Παπαδοπούλου Χ., Ζερβάκη Α.
Ημερομηνία: Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019
Ώρα: 17.30-19.00
ΚΛ-2 Φάρμακα στην Ενδοδοντία
Η Ενδοδοντολογία είναι συνδεδεμένη με την αντιμετώπιση του πόνου. Σε επώδυνες καταστάσεις, όπως η μη αντιστρεπτή πολφίτιδα και η ακρορριζική περιρριζίτιδα, η χορήγηση αναλγητικών συνεπικουρεί τις απαραίτητες
θεραπευτικές ενέργειες για την αποτελεσματικότερη ανακούφιση του ασθενή.
Τα φάρμακα χορηγούνται με γνώμονα το ιατρικό ιστορικό του ασθενή, τη διάγνωση που τέθηκε στο περιστατικό και τις προηγούμενες εμπειρίες του ασθενή από παυσίπονα στο παρελθόν. Τα αναλγητικά ταξινομούνται σε κεντρικώς και περιφερικώς δρώντα. Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, με την ιβουπροφαίνη να έχει εξέχοντα ρόλο στην αντιμετώπιση του πόνου ενδοδοντικής αιτιολογίας. Εκτός από παυσίπονα, ενίοτε ενδείκνυται η συνταγογράφηση αντιβιοτικών. Αυτά είτε σκοτώνουν (βακτηριοκτόνα) είτε αναστέλλουν τη δράση (βακτηριοστατικά) των βακτηρίων και όχι των ιών. Στην Οδοντιατρική χρησιμοποιούμε συνήθως ευρέως φάσματος αντιβιοτικά, δηλαδή ικανά να αντιμετωπίσουν μία μεγάλη ποικιλία μικροβίων που παρουσιάζονται στις στοματικές λοιμώξεις.
Γενικά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή των περιπτώσεων που χορηγούμε αντιβιοτική θεραπεία, όπως και το είδος και τη δόση του αντιβιοτικού, καθώς η άλογη χρήση αυξάνει την αντοχή των μικροβίων παράλληλα με την κατανάλωση των αντιβιοτικών. Η χρήση αναλγητικών και αντιβιοτικών στην Ενδοδοντία δεν αποτελεί θεραπευτική προσέγγιση, πολλώ δε μάλλον στο έκτακτο περιστατικό, αλλά συμπληρωματική αγωγή στις κλινικές διαδικασίες. Οφείλουμε να εξατομικεύουμε τη χορήγηση τους και να αποφευγουμε την υπερσυνταγογράφηση
με τους κινδύνους που αυτή περικλείει.
Εισηγητές: Νακοπούλου Κ., Βεσαλά Α.Μ.
Ημερομηνία: Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019
Ώρα: 12.00-14.00
ΚΛ-3 Χρήση των PRF στην χειρουργική στόματος και στην αισθητική του προσώπου
Τα PRP (Platelet-Rich-Plasma) και PRF (Platelet-Rich-Fibrin) είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα συμπυκνώματα αίματος για αισθητικούς και αναγεννητικούς σκοπούς. Το PRP περιέχει κυρίως αιμοπετάλια και πρωτεΐνες του πλάσματος, παράγεται εύκολα μετά από διπλή φυγοκέντρηση και προσθήκη θρομβίνης και ασβεστίου για την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων. Αντίθετα το PRF, θεωρείται δεύτερης γενιάς προϊόν αφού αναπτύχθηκε στη συνέχεια. Είναι πλήρως αυτόλογο δηλαδή παράγεται με μία μόνο φυγοκέντρηση χωρίς την προσθήκη αντιπηκτικών, θρομβίνης και ασβεστίου. Λόγω του τρόπου παρασκευής του, εκτός από αιμοπετάλια, ινική και πρωτεΐνες πλάσματος, περιέχει λευκά αιμοσφαίρια που έχει δειχθεί πειραματικά ότι επιταχύνουν τις επιθυμητές φλεγμονώδεις διεργασίες ενώ έχουν ανιχνευθεί και βλαστοκύτταρα με πολλά υποσχόμενο αναγεννητικό ρόλο. Επίσης, ανάλογα με το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται, το PRF παράγεται σε ενέσιμη μορφή οπότε παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση του στην περιστοματική περιοχή. Το PRF σε ενέσιμη μορφή (liquid PRF) που παράγεται με τη χρήση κατάλληλου πρωτοκόλλου (μικρές ταχύτητες φυγοκέντρησης για λίγα λεπτά – low speed centrifugation concept) έχει δειχθεί πρόσφατα ότι είναι πλούσιο σε βιοενεργά συστατικά και μάλιστα σε υψηλότερες συγκεντρώσεις από τα μέχρι τώρα παραγόμενα συμπυκνώματα. Αυτό πιθανά εξηγεί τη σημαντική αναγεννητική δράση με τα απτά αισθητικά αποτελέσματα που παρατηρούνται μετά την εφαρμογή του PRF στην περιστοματική περιοχή. Το PRF έχει εφαρμογές στην χειρουργική στόματος, εμφυτευματολογία, περιοδοντολογία καθώς επίσης και στην αισθητική της περιστοματικής περιοχής. Κατά την διάρκεια του κλινικού σεμιναρίου θα γίνει μια εισαγωγή στα αιμοπεταλιακά συμπυκνώματα με ιδιαίτερη έμφαση στο πλάσμα πλούσιο σε ινική. Θα παρουσιαστούν κλινικά περιστατικά εφαρμογής του, τόσο στη χειρουργική στόματος όσο και στην αναγέννηση της περιστοματικής περιοχής. Τέλος θα γίνει παρουσίαση της “Cleopatra TechniqueTM” όπου με την χρήση του αίματος του ασθενούς μπορούμε να αναγεννήσουμε τελείως φυσικά το δέρμα.
Εισαγωγή στους αυξητικούς παράγοντες
Η χρήση του Πλάσματος Πλούσιου σε Ινική στην Ιατρική και Οδοντιατρική
Αιμοληψία και Παρασκευή PRF- Πρωτόκολλα
Κλινικές εφαρμογές στην οδοντιατρική και αισθητική της περιστοματικής περιοχής
Εισηγητές: Λυγιδάκης Ν. Α., Χατζηδημητρίου Κ., Λυγιδάκης Ν. Ν.
Ημερομηνία: Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019
Ώρα: 17.30-19.30
ΚΛ-4 Σύγχρονες τεχνικές και υλικά για την προστασία / θεραπεία του πολφού και τις συντηρητικες αποκαταστάσεις των νεογιλων δοντιών στα παιδιά
Η αξιολόγηση των τερηδονικών βλαβών στα νεογιλά δόντια και ο σχεδιασμός της αποκατάστασης, πρέπει να εκτιμά την πιθανή εμπλοκή του πολφού καθώς και την ύπαρξη αντιστρεπτής ή μη φλεγμονής του. Σε περιπτώσεις τερηδονικών βλαβών χωρίς εμπλοκή του πολφού, οι αποκαταστάσεις με σύνθετες ρητίνες θεωρούνται οι μακροβιότερες από όλες τις συμβατικές αισθητικές αποκαταστάσεις. Σε περιπτώσεις ύπαρξης τερηδόνας με αντιστρεπτή εμπλοκή του πολφού, η άμεση αποκατάσταση τους με ΣΡ είναι πλέον δυνατή, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές προστασίας του πολφού που έχουν σαν στόχο τη διατήρηση της ζωτικότητάς του. Τα τελευταία χρόνια, με τη χρήση περισσότερων βιοσυμβατών και βιοενεργών υλικών (ΜΤΑ, Portland Cement, Biodentine, κ.ά.), έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας τεχνικών αυτών, αν και η επιτυχία της όποιας θεραπείας επηρεάζεται περισσότερο από τη σωστή διάγνωση της πολφικής εμπλοκής και λιγότερο από τα χρησιμοποιούμενα υλικά. Μετά την προστασία του πολφού η συντηρητική αποκατάσταση των τερηδονισμένων δοντιών με εμφράξεις ΣΡ και χρήση σύγχρονων συγκολλητικών παραγόντων, είναι η θεραπεία εκλογής. Τέλος είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εκτός από τις συμβατικές σύνθετες ρητίνες που χρησιμοποιούνται στα νεογιλά δόντια, μπορούν να έχουν κατά περίπτωση ρόλο και πιο σύγχρονες που περιέχουν UDMA αντί για Bis-GMA ως το βασικό μονομερές και δεν απελευθερώνουν Bisphenol-A, ένα υποπροϊόν που μιμείται την λειτουργία της οιστραδιόλης
Εισηγητής: Prof. Rosenstiel S.
Ημερομηνία: Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019
Ώρα: 12.00-14.00
ΚΛ-5 Academic Journal Submission
Prof. Rosenstiel provides insight into academic publishing. How do you get published in the Journal of Prosthetic Dentistry or other well recognized international journals? The presentation will help authors and potential authors improve their writing and enhance their submissions.
Εισηγητές: Ραχιώτης Χ., Μίχου Α.
Ημερομηνία: Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019
Ώρα: 15.30-17.00
ΚΛ-6 Διάγνωση και διαχείριση των τερηδονικών βλαβών
Η διατήρηση της υγείας των φυσικών δοντιών είναι ένα από τα ζητούμενα του σύγχρονου τρόπου ζωής και η πεμπτουσία της κλινικής άσκησης της οδοντιατρικής. Σήμερα, ο σύγχρονος ρόλος του οδοντίατρου σε ότι αφορά στη διαχείριση της τερηδόνας διαφεύγει πολύ από τα πλαίσια των συμβουλών στοματικής υγιεινής μια και θα πρέπει: α) να αξιολογήσει τους επιβαρυντικούς τερηδονογόνους παράγοντες του κάθε ατόμου, β) να τους εξηγήσει και να τους τεκμηριώσει με απλό και αξιόπιστο τρόπο στον ασθενή και, γ) να του προτείνει ένα ολοκληρωμένο εξατομικευμένο πρωτόκολλο με μέτρα και προϊόντα που θα διατηρήσουν υγιή τα φυσικά του δόντια, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει στην αποκατάστασή τους.
Σκοπός του κλινικού φροντιστηρίου είναι να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες στο πώς να εφαρμόσουν πρακτικά, στην άσκηση της καθημερινής οδοντιατρικής τους, τα διαγνωστικά κριτήρια ICDAS και το εργαλείο ICMMS για την διαχείριση της τερηδόνας σε ομάδες του γενικού πληθυσμού.
Τέλος, θα δοθούν στους συμμετέχοντες περιπτώσεις ασθενών, συνοδευόμενες με όλο το ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό του καθενός και θα διαμορφώσουν οι ίδιοι τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα αντιμετώπισης της τερηδόνας αυτών των ασθενών, τα οποία στη συνέχεια και θα συζητηθούν.