Την πιο κρίσιμη φάση του διανύει ο οδοντιατρικός κλάδος, ο οποίος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων. Με τη μεσαία τάξη, που τόσα χρόνια αποτελούσε τον κύριο χρηματοδότη του οδοντιατρείου να απειλείται πλέον με αφανισμό, το απολύτως επιβεβαιωμένο είναι ότι ο μέσος πολίτης αδυνατεί, όσο και αν ο πονόδοντος τον τρελαίνει, να μεριμνήσει για την υγεία των δοντιών του, αφού δεν έχει να πληρώσει.
Όμως, το πράγμα δε σταματάει εκεί… Δυστυχώς, η όλη κατάσταση έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, αφού λόγω της σοβαρής μείωσης των οικονομικών του ελεύθερου επαγγελματία οδοντιάτρου υπάρχει αδυναμία καταβολής εισφορών προς το ασφαλιστικό ταμείο ΕΤΑΑ, μείωση ασφαλιστικών πόρων στο Ταμείο και διασάλευση πολλές φορές της σχέσης εργαζομένου-συνταξιούχου-ασφαλισμένου.
Σε παγκρήτιο επίπεδο, προκειμένου να μη δυσαρεστήσουν τους χρόνια πελάτες και φίλους τους πια οι οδοντίατροι, για καθαρά λόγους ανθρωπιάς και συμπόνιας στο συνάνθρωπο που υποφέρει, έχουν φτάσει στο σημείο, όπως λένε, να προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους, κατανοώντας τον πόνο και την αδυναμία του ανθρώπου που έχουν απέναντί τους. Οπότε βοηθώντας ο ένας τον άλλο, κάνουν υπομονή και ελπίζουν ότι αργά ή γρήγορα η καταιγίδα που ζούμε θα περάσει. Ως πότε όμως θα αντέχουν να περιμένουν; Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα που μάταια αναζητά απάντηση. Επίσης, απορίας άξιο είναι και το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το μεγάλο θέμα της αναμόρφωσης του ΕΟΠΥΥ, για το οποίο πολύς ντόρος γίνεται τελευταία, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Αθανάσιο Κατσίκη σε δημοσίευμά του στον αθηναϊκό Τύπο να κρίνει αναγκαία την ένταξη της οδοντιατρικής στο σύστημα των υπηρεσιών που θα προσφέρει ο νέος φορέας υγείας που προωθείται…
Η “Νέα Κρήτη” σήμερα φιλοξενεί τους προέδρους των τεσσάρων Οδοντιατρικών Συλλόγων της Κρήτης, οι οποίοι αναφέρονται αναλυτικά στη νέα πραγματικότητα των οδοντιάτρων-ελεύθερων επαγγελματιών. Ταυτόχρονα μεταφέρουν τα παράπονα των πελατών τους και κάνουν τις προτάσεις τους για ένα καλύτερο αύριο στον κλάδο τους.
«Ρίξαμε τις τιμές, αλλά τα κόστη έχουν φτάσει στα ύψη»
«Παρόμοια ύφεση δεν έχουν ξαναβιώσει. Υπάρχουν νέοι πτυχιούχοι που δεν τολμούν να ξεκινήσουν την άσκηση του επαγγέλματος λόγω των αποτελεσμάτων της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν νέοι συνάδελφοι που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τη δανειοδότησή τους και προσφεύγουν σε εξαρτημένες σχέσεις εργασίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να την εξυπηρετήσουν. Υπάρχουν συνάδελφοι με αρκετά χρόνια λειτουργίας που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές τους ανάγκες και λειτουργούν με ταξινόμηση προτεραιοτήτων. Ως αποτέλεσμα καταγράφεται η αδυναμία καταβολής εισφορών προς το ασφαλιστικό μας ταμείο ΕΤΑΑ και μείωση ασφαλιστικών πόρων στο Ταμείο, εκτός των άλλων πληγμάτων που έχει δεχτεί, προοιωνίζοντας τη σοβαρή δυσλειτουργία του», τονίζει ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Σταμάτης Χαρίτος, περιγράφοντας πώς έχει η κατάσταση στο χώρο.
«Οι οδοντίατροι, υπηρετώντας το λειτούργημά μας και προσπαθώντας να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα στο συμπολίτη μας, έχουμε μειώσει τις τιμές των οδοντιατρικών πράξεων, αν και όλα τα κόστη έχουν αυξηθεί. Καθημερινά παρέχουμε ανιδιοτελώς την κοινωνική μας προσφορά όπου υπάρχει ανάγκη και παράλληλα συμμετέχουμε στα κοινωνικά οδοντιατρεία για τους άπορους συμπολίτες μας». Όμως, η οδοντιατρική, όπως λέει ο κ. Χαρίτος, «είναι η μόνη ιατρική ειδικότητα που αφορά όλες τις ηλικίες και τα δύο φύλα, με άλλα λόγια όλο τον πληθυσμό», γι’ αυτό ακριβώς, υπό προϋποθέσεις, η ένταξή της στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι απαραίτητη. «Έχουμε καταθέσει τις θέσεις μας στην Πολιτεία και ζητάμε έναν ειλικρινή διάλογο», καταλήγει.
«Θεραπεύουμε ανασφάλιστους, πληρώνουμε εξοντωτικές εισφορές»
«Ο κλάδος μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα γιατί καλούμαστε, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό, υλικά και τεχνικές οικονομικά αναπτυγμένων χωρών, να θεραπεύουμε ασθενείς που είναι όλοι ανασφάλιστοι για τη στοματική υγεία. Έχουν χάσει μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους και 1,5 εκατ. εξ αυτών είναι άνεργοι. Επιβαρυνόμαστε με εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές (το ταμείο μας ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ αύξησε τις εισφορές κατά 300 ευρώ περίπου το εξάμηνο και εκκρεμούν αναδρομικές αυξήσεις για το 2011 και 2012). Επιπλέον, η υπερφορολόγηση (για τους ελεύθερους επαγγελματίες 26% από το πρώτο ευρώ), η άρση του αφορολογήτου, η αύξηση των άμεσων φόρων (χαράτσι, τέλη επιτηδεύματος, ΦΑΠ), οι ανατιμήσεις ΔΕΗ, ΟΤΕ και το πετρέλαιο θέρμανσης καθιστούν επιχειρηματικά τα ιατρεία μας ζημιογόνα», αναφέρει ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου Νίκος Γαγάνης.
«Τα παράπονα των ασθενών ως επί το πλείστον επικεντρώνονται στο κόστος των οδοντιατρικών πράξεων των ελεύθερων επαγγελματιών, μιας και ο ασφαλιστικός φορέας αδυνατεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους, αιτία που τους οδηγεί στην εύρεση άλλων λύσεων (μη τέλεση αναγκαίων οδοντιατρικών θεραπειών, αναζήτηση κατώτερης ποιότητας παροχών, μετάβαση ασθενών σε γείτονες χώρες). Τα θέματα που ανοίγει ο κ. Κατσίκης είναι σοβαρά και οι θέσεις της ΕΟΟ μάς βρίσκουν σύμφωνους. Η στήριξη των προσπαθειών της ΕΟΟ στο τέλος θα ωφελήσει όχι μόνο τους συναδέλφους, αλλά και τους συμπολίτες μας.
Αν ο ΕΟΠΥΥ σταματήσει να είναι πάροχος υπηρεσιών υγείας και γίνει αποκλειστικά ασφαλιστικός οργανισμός, θα αγοράζει ιατρικές υπηρεσίες στη φθηνότερη τιμή, την οποία θα προσφέρουν επιχειρήσεις με αντίστοιχο αντικείμενο (π.χ. πολυοδοντιατρεία εξωιατρικών συμφερόντων) και όχι ο ελεύθερος επαγγελματίας οδοντίατρος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υποαπασχόληση, υπαλληλοποίηση (με πολύ χαμηλό μισθό) ακόμα και την ανεργία των αυτοαπασχολούμενων οδοντιάτρων. Κατόπιν τούτου, η συμμετοχή των οδοντιάτρων στις νέες δομές είναι απαραίτητη, καθώς και η αγορά υπηρεσιών από ελεύθερους επαγγελματίες οδοντιάτρους (ελεύθερη επιλογή οδοντιάτρου από τον ασθενή) με συμμετοχή του ασφαλισμένου κατά πράξη και περίπτωση», συμπλήρωσε ο κ. Γαγάνης.
«Δεν έχει χρήματα ο κόσμος και ως κλάδος έχουμε πληγεί ιδιαιτέρως»…
«Τα προβλήματα όλων μας πολλαπλασιάστηκαν από τη στιγμή που επήλθε αυτός ο οικονομικός πόλεμος στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει, κατά τη γνώμη μου, κλάδος που να μην έχει επηρεαστεί αρνητικά από όλο αυτό. Έτσι και εμείς ως οδοντιατρικός κλάδος, πραγματικά, έχουμε πληγεί ιδιαιτέρως. Και αυτό γιατί από τη στιγμή που ο κόσμος δεν έχει χρήματα πώς θα καλυφθούν οι οποιεσδήποτε ανάγκες και υποχρεώσεις; Δυστυχώς, για εμάς τα φάρμακα που πρέπει να έχουμε στα γραφεία μας τα αγοράζουμε όλα και δεν είδαμε η τιμή των σκευασμάτων αυτών να έχει μειωθεί. Αντιθέτως, σε πολλές περιπτώσεις κάθε χρόνο έχουν και νέα αύξηση.
Γνωρίζω ότι σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο κανείς συνάδελφος δεν έχει αρνηθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε κάποιον ασθενή του που αδυνατεί να τον πληρώσει αυτήν τη στιγμή. Και πραγματικά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους συναδέλφους. Όμως, αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, μέχρι πότε θα μπορεί να το κάνει αυτό ο κλάδος μας; Συμφωνούμε με τις θέσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας ως προς το να συμμετέχουμε στον ΕΟΠΥΥ, όμως θεωρώ ότι απαιτείται να γίνει κάποια ανακοστολόγηση των εργασιών, όπως και της πρώτης ύλης», επισημαίνει ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου κ. Μιχάλης Κλώντζας.
Τρόπος υπάρχει, χρειάζεται και πολιτική βούληση…
Όπως λοιπόν συμπεραίνεται, οι οδοντίατροι υποστηρίζουν πως η μετάβαση από το σημερινό καθεστώς στο σχεδιαζόμενο του ενοποιημένου νέου φορέα δεν πρέπει να γίνει με τρόπο τέτοιο ώστε να βρεθούν εργαζόμενοι άνεργοι έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης δεν πρέπει να επηρεαστούν οι παροχές υγείας στους ασθενείς, ειδικά της περιφέρειας, όπου οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε νοσοκομεία.
Ωστόσο, στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως ο κλάδος έχει καταθέσει τις προτάσεις του στο υπουργείο, προτείνοντας την απαραίτητη συμμετοχή των οδοντιάτρων στις νέες δομές του συστήματος όπως στα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου και στην αγορά υπηρεσιών από τους ελεύθερους επαγγελματίες οδοντιάτρους, την ελεύθερη επιλογή οδοντιάτρου, ανακοστολογημένες τιμές οδοντιατρικών πράξεων, συμμετοχή του ασφαλισμένου, καθώς και την αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση. Την ίδια στιγμή όμως, ζητά διάλογο με την πολιτική ηγεσία, κάτι που κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να υπάρξει για ένα καλύτερο μέλλον στην υγεία, με τους οδοντιάτρους να καταλήγουν τονίζοντας πως «η γνώση, η θέληση και ο τρόπος υπάρχουν, αρκεί η Πολιτεία να αποφασίσει να μεριμνήσει για τους πολίτες της».
Tης Μαρίας Αντωνογιαννάκη